Kaip Mosadas padarė tai, ko nepavyko net CŽA – superslaptos Chruščiovo kalbos istorija (ir kitos)

MosadasMichael Bar-Zorah, Nissim Mishal knygą „Mosadas: svarbiausios Izraelio slaptosios žvalgybos misijos“ nusipirkau dėl tų nesibaigiančių legendų apie Mosado operacijas. Na ir apskritai mėgstu šnipų istorijas ir panašius dalykus. Pirkdama knygą žinojau tik tiek, kad Mosadas yra labai gudrūs ir stiprūs kovotojai, tačiau kažkokių atskirų istorijų nežinojau.

Taigi – Mosadas yra Izraelio slaptoji tarnyba, kuri vykdo įvairiausio plauko operacijas visame pasaulyje. Per kelis dešimtmečius jie sugebėjo užsitarnauti didelę šlovę, atlikdami itin sudėtingas operacijas nedraugiškose šalyse. Viena garsiausių operacijų buvo vieno nacių aukščiausių vadų – Eichmanno – pagrobimas Argentinoje ir atgabenimas į Izraelį viešajam teismui (beje, apie tai sukurtas ir „Netflix“ filmas „Operation finale“).

Viena įdomiausių aprašytų istorijų yra apie tai, kaip Mosadui pavyko gauti superslaptą Chruščiovo kalbą, kurią medžiojo visos pasaulio tarnybos, o CŽA net buvo pažadėjusi milijoninį atlygį už tai. Tačiau istorija pasisuko visiškai netikėta linkme. Kokia? Perskaitysite knygoje.

Labai patiko, kad knygoje jokio daugžodžiavimo, aprašomos labai konkrečios operacijos. Ne visos jos buvo sėkmingos, kai kurios netgi gėdingai nepasisekė, tačiau įdomu skaityti, kaip jos buvo planuojamos, kaip vykdomos ir pan. Taip pat knygos autorius nevengia kažkiek aprašyti ir Mosado agentų asmenybes, ypač jo vadovų, santykius su politikais ir pan.

Knyga tikrai patiks visiems, kas domisi šnipais, žvalgyba ir panašiais dalykais, taip pat tiems, kuriems apskritai yra įdomus Izraelis, jo istorija, kokioje realybėje jie gyvena. O man šią apžvalgą norėtųsi baigti aktualiu klausimu: Mosade, kur esi, kai pasauliui tavęs labiausiai reikia?

Michael Bar-Zorah, Nissim Mishal „Mosadas: svarbiausios Izraelio slaptosios žvalgybos misijos“, Briedis, 2020, 362p. Vertė Daiva Radzevičiūtė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *