„Šachta“ – knygų pasaulio fenomenas

sachtaYra knygų, kurių apžvelgti nepakanka – reikia papasakoti ir jų atsiradimo kontekstą. Tokia knyga yra Hugh Howey „Šachta“. Fenomenas knygų pasaulyje.

„Šachtos“ serija išgarsino autorių, tačiau ne tik dėl turinio, bet ir dėl knygos išleidimo aplinkybių. H.Howey nusprendė knygą tiesiog įkelti į elektroninės knygų prekybos milžinės „Amazon“ sistemą ir išleisti knygą tiesiogiai.

Iš pradžių „Šachta“ turėjo būti ne serija, o vienu trumpu apsakymu, tačiau pasisekimas buvo toks didelis, kad iš viso atsirado 9 knygos, o autorius dabar gali girtis milijoniniais ne tik elektroniniais, bet ir popieriniais knygos tiražais.

Tad štai – fantastinių knygų fenomenas išverstas ir į lietuvių kalbą. Iš tikro Lietuvos skaitytojams prieinama „Šachtos“ knyga yra trys H.Howey parašyti apsakymai, sujungti į vieną romaną.

Jame pasakojama apie po žeme vienintelius planetoje išgyvenusius žmones, kurie šachtoje turi savo papročius, o apie išorinį pasaulį draudžiama kalbėti. Žinoma, paaiškėja, kad už draudimų slepiasi ir melas. Bijau atskleisti per daug, tad siužeto nedetalizuosiu – kitaip bus neįdomu.

Tačiau galiu drąsiai sakyti, kad istorija yra greita ir įtraukianti, neleidžianti paleisti knygos iš rankų. Be to, knygoje žaidžiama su mokslinei fantastikai būdingomis klišėmis – dažnai atrodo, kad jau nuspėji, kas nutiks, tačiau įvyksta visiškai priešingai. Autorius tartum žaidžia su užkietėjusiais sci-fi gerbėjais.

Visgi nuvilsiu – šis romanas nėra tobulas. Jo pabaiga lėkšta ir labai ne vietoje. Istorijoje atsiranda loginių spragų, o veikėjai yra primityvūs ir šabloniniai. Tačiau tai knyga, kuri kiekvienam mokslinės fantastikos arba apokaliptinio žanro mėgėjui tiks ir įtiks. Tik bandantiems pažindintis su moksline fantastika ši knyga – kaip tik. Na, o nepakenčiantiems sci-fi, patarčiau knygą apeiti lanku.

Hugh Howey, „Šachta“, Alma littera, 2016, 544 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *