Moteris perskaitė po knygą iš kiekvienos pasaulio šalies. Ko ji išmoko?

BibliotekaAutorė Ann Morgan 2012 metais sau iškėlė labai ambicingą tikslą. Ji per metus panoro perskaityti po knygą iš kiekvienos pasaulio valstybės.

Perskaičiusi 196 knygas ji pati parašė knygą ir skaitė paskaitą „TED Talk“ apie savo patirtį. A. Morgan taip pat sukūrė interaktyvų žemėlapį, kuris leidžia pamatyti, kokią knygą iš kiekvienos šalies ji perskaitė, skelbia Pasaulio ekonomikos forumas.

„Nuostabu, kokią plačią pasaulėžiūrą įgauni“, – teigė A. Morgan.

Intensyvus tarptautinio skaitymo kursas

Pažvelgusi į savo knygų lentynas, A. Morgan nusiminė, kad jose vyravo vien britų ir Šiaurės Amerikos autorių kūriniai. Taigi, kaip ji teigė „TED Talk“ paskaitoje, ji išrašė sau receptą – intensyvų tarptautinio skaitymo kursą.

Iššūkis buvo didžiulis. Per savaitę vidutiniškai reikėjo perskaityti po keturias knygas, tuo pačiu dirbant pilną darbo dieną. Tačiau tai buvo tik dalis iššūkio. Rasti po knygą iš kiekvienos pasaulio šalies anglų kalba taip pat buvo iššūkis, nes tik 4,5 proc. Jungtinėje Karalystėje išleidžiamų knygų yra verstinės.

Interneto galia

A. Morgan internete paskelbė kreipimąsi ir buvo priblokšta atsakymų. Žmonės iš viso pasaulio ėmė rekomenduoti knygas ir net jas siųsti moteriai. „Pasirodo, jeigu nori skaityti pasaulį, jeigu nori su juo susidurti atvirai, pasaulis jums padės“, – teigė ji.

Tačiau artėjant 2012 metų pabaigai, ji įstrigo. Mėnesių mėnesius moteris bandė rasti San Tomės ir Prinsipės – valstybės iš dviejų salų Afrikoje, kur kalbama portugališkai – knygos vertimą į anglų kalbą.  Galų gale, jai neliko nieko kito, tik užsisakyti vertimą, nors abejojo, kad kas nors galės jai pagelbėti.

Tačiau praėjus kelioms dienoms po to, kai apie tai A. Morgan paskelbė socialiniuose tinkluose „Twitter“ ir „Facebook“, ji sulaukė devynių portugališkai kalbančių savanorių, norinčių skirti savo laiko ir pastangų išversti jai knygą. Po šešių savaičių, ji turėjo apsakymų rinkinį, kurį galėjo skaityti.

Moteris pažymi, kokią svarbią rolę šioje istorijoje suvaidino internetas, padėjęs paversti jos tikslą tikrove. „Tai liudija, kokiais nepaprastais laikais mes gyvename. Interneto dėka šiandien yra lengviau nei kada nors iki šiol nepažįstamiems dalintis istorijomis, pasaulėžiūra ir knyga su kuo nors, ko galbūt niekada nesutiksi“, – sako A. Morgan.

Pasaulio knygų žemėlapis

Moteris sukūrė interaktyvų žemėlapį, rodantį knygas iš kiekvienos šalies, kurias ji perskaitė. Žemėlapyje taip pat yra trumpas kiekvienos knygos aprašymas.

Ji tikisi, kad kiti pasinaudos žemėlapiu ir sužymės savo pačių patirtis. Jai eksperimentas išplėtė pasaulio suvokimą. „Apibendrinant, pasakojimai, kuriuos skaičiau tais metais, leido man pasijausti labiau gyvai nei kada nors iki tol dėl mūsų nuostabios planetos turtingumo, įvairovės ir sudėtingumo“, – teigė ji.

Kokia knyga iš Lietuvos sudomino?

Savo sukurtame žemėlapyje A. Morgan nurodo, kad skaitė „No Men, No Cry“ – lietuvių autorių moterų kūrybos rinktinę.

Joje galima rasti U. Barauskaitės, L.S. Černiauskaitės, J. Ivanauskaitės, B. Jonušaitės, V. Juknaitės, D. Malinauskaitės, D. Markelis, G. Radvilavičiūtės ir R. Šerelytės kūrinių ištraukų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *