„Pabėgimas iš lagerio Nr. 14“: abejotinas pasakojimas

LagerisKartą jau rašiau, kad knygos apie Šiaurės Korėją kartais primena begalinį to paties kartojimą. Menkas informacijos kiekis, išankstinė nuomonė ir noras užaštrinti tekstus daro savo. O kai pagrindinis šaltinis yra menkai patikimas, vaizdas dar liūdnesnis.

Maždaug tokią nuomonę susidariau apie Blaine Harden knygą „Pabėgimas iš lagerio Nr. 14“.

Tai pasakojimas apie Šiaurės Korėjos lageryje gimusį Šino Dong-Hyuko, kuris praleido visą gyvenimą darbo stovykloje, iki kol jam pavyko iš ten pabėgti. Arba bent jau taip pasakojama.

Net pats knygos autorius pripažino, kad savo knygos herojaus pasakojimais iki galo nepasitikėjo, mat paaiškėjo, kad jis dvyliką metų melavo apie tam tikrus įvykius: pavyzdžiui, apie savo vaidmenį, susijusį su motinos mirtimi. Tad į visą pasakojimą reikia žvelgti ypač atsargiai, o ypač per daug padailintus pačio pabėgėlio veiksmus.

Tačiau knyga vis vien yra nors ir menkai patikimas, bet rinktinis istorinis šaltinis. Joje menkai pasakojama apie Šiaurės Korėjos santvarką, tačiau pakankamai plačiai nušviečiama, kaip gyvena žmonės, gimę lageriuose.

Jei nežinote, tai Šiaurės Korėjoje egzistuoja praktiškai kastų sistema, tad jei jūsų tėvai buvo neva išdavikai, net ir gimę jau po tos „išdavystės“, patenkate į tą patį sąrašą.

Taigi, knygoje užfiksuota žmogaus raida sunkiai suvokiamomis sąlygomis ir pasakojama apie jo asmenybės formavimąsi, kai niekada nematei laisvės. Šino Dong-Hyuko prisimena, kaip bandydavo išgyventi ir prisirankioti papildomo maisto, kaip jo mama jo nemylėjo, mat buvo dar viena maitinama burna, kaip su bendramoksliais vienas kitą skųsdavo.

Manau, kad vien dėl ankstyvųjų vaikystės prisiminimų knygą verta perskaityti. Tačiau labai atsargiai ir netikėti viskuo.

Blaine Harden „Pabėgimas iš lagerio Nr. 14“, Eugrimas, 2013, 224 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *