Kandidatės į JAV prezidento postą knygoje – žmogiškasis politikų veidas

hard-choices-9781476751474_hrHillary Clinton daugeliui žmonių turi skirtingus veidus – buvusi pirmoji JAV ponia, išduota žmona, aktyvi politikė, buvusi JAV valstybės sekretorė, o dabar – kandidatė į aukščiausią JAV postą. Apie šią moterį visada buvo kalbama daug. Jeigu tik ji pasirodo viešumoje, atsiduria dėmesio centre – vieniems rūpi jos pozicija vienu ar kitu politiniu klausimu, kitiems – jos šukuosena. Taigi šiai politikei abejingų nelieka.

H. Clinton knyga „Sunkūs pasirinkimai“ yra visai šviežia – išleista tik pernai. Akivaizdu, kad knyga buvo rašyta su mintimi apie politinę kampaniją prieš JAV prezidento rinkimus. Joje H. Clinton aprašo savo darbą JAV „užsienio reikalų“ ministrės pozicijoje ir to darbo paraštes – paprastos amerikietės paprastą gyvenimą.

Pati knyga yra patogi skaityti, nes suskirstyta pagal pasaulio regionus. Savaime suprantama, kai kurioms valstybėms, tokioms kaip Rusija, skiriamas atskiras dėmesys. Įdomus faktas – knyga išleista jau po Krymo okupacijos, todėl joje atsiranda ir Rusijos agresijos vertinimas.

Nors šioje knygoje kalbama apie gana sunkius ir painius dalykus, tačiau knyga yra labai gera galimybė pažvelgti į JAV užsienio politikos užkulisius. Kodėl naujas JAV prezidentas Obama nusprendė atsisukti į Aziją? Ar paskelbta nauja „perkrovimo“ politika su Rusija buvo sėkminga? Kaip buvo organizuota Osamos Bin Ladeno sugavimo operacija ir kodėl Pakistano valdžia apie šią operaciją nieko nežinojo? Galų gale – ką Vladimiras Putinas H. Clinton papasakojo apie savo motiną? Visa tai rasite šioje knygoje.

Tiesa, ji nėra politologiškai sausa. H. Clinton į ją įpina labai daug emocijų ir netgi visai smagių nutikimų. Iš jų matosi – net pasaulio galingiausieji visų pirma yra žmonės su humoro jausmu ir savitomis silpnybėmis. Net ir jiems tarp dantų gali įstrigti špinatų likučių.

Netrūksta detalių iš asmeninio gyvenimo. Pavyzdžiui, H. Clinton knygoje pasakoja, kaip jautėsi savo vienturtės dukters Chelsea vestuvėse. Knyga yra iliustruota gausybe nuotraukų tiek iš oficialių susitikimų, tiek ir iš šeimos archyvo. Trumpai tariant – tai knyga apie Hillary Clinton gyvenimą ir darbą laikotarpiu, kai ji buvo JAV valstybės sekretorė.

Ši knyga parašyta gana asmeniškai. Pateikiama daug detalių, kuriuos skaitant vis galvoji: „O tai neturėtų būti slapta informacija?“. Rekomenduoju knygą tiems, kas nori suprasti, kaip tarptautinėje erdvėje veikia JAV, kodėl priimami vieni ar kiti (sunkūs) sprendimai ir apskritai kaip atrodo tokio aukšto rango politiko gyvenimas.

Hillary Rodham Clinton „Sunkūs pasirinkimai“ (angl. – „Hard Choices“), Simon & Schuster, 2014, 560 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *