„Pamaina“: prėska, bet valgyti įmanoma

pamainaNemėgstu tokių frazių kaip „seniau buvo geriau“, „pirmieji jo kūriniai buvo geresni“ ir panašiai. Nemanau, kad tęsinys būtinai turi būti blogesnis už pirmąjį kūrinį. Tačiau Hugh Howey „Pamaina“ man paliko blankų įspūdį ir privertė suniurnėti, kad pirmoji serijos knyga buvo daug geresnė.

Knyga prastoka galėjo pasirodyti dėl pirmosios dalies sukeltų lūkesčių. „Pamaina“ yra antroji „Šachtos“ serijos knyga. Apie pirmąją netgi labai teigiamai jau esu parašęs Knygosnugarele.lt. „Šachta“ buvo tikrai įtraukianti, tad iš savilaidos fenomenu vadinamo autoriaus tikėjausi puikios ir antros knygos dalies, deja, teko nusivilti.

„Pamaina“ pasakoja pirmosios knygų serijos dalies „Šachta“ priešistorę. Knygoje atskleidžiama, kas nutiko, kad pasaulis tapo negyvenamu, o visa žmonija turėjo sulįsti į specialiai apokalipsei pastatytas šachtas. Istorija plėtojasi keliose skirtingose laiko linijose, šokinėjama po keliasdešimt metų pirmyn ir atgal, o siužetas, priešingai nei pirmoje dalyje, yra labiau paremtas veikėjų vidiniais pasauliais ir išgyvenimais, o ne besirutuliojančiais įvykiais.

Knyga remiasi dviem pagrindiniais herojais. Jaunuoliu, kuris liko vienas šachtoje ir stengiasi išgyventi bei daug mąsto (o kas jam belieka). Ir šachtas projektavusiu politiku, kuris kovoja su savo praeitimi ir viduje grumiasi su savo demonais.

Iš pradžių gal ir skamba smagiai, tačiau knyga vangi. Iš postapokaliptinių pasakojimų paprastai tikimasi veiksmo ir siužeto vingių. Šioje knygoje trūksta abiejų. Nors bandymas paaiškinti, kas nutiko pasauliui (nedetalizuosiu, nenorėdamas gadinti skaitymo malonumo), yra įdomus, tačiau pats knygos pateikimas prėskas. Nors persiplėšk, nerasi to cinkelio, kuris priverstų aiktelti.

Turiu sutikti, kad knygos veikėjai sukurti pakankamai detaliai ir galima įsijauti į jų išgyvenimus, tačiau kitaip ir negali būti, nes beveik visą knygą tik ir skaitai apie jų vidinius konfliktus ir išgyvenimus.

Apibendrinant, galiu pasakyti, kad knyga nuvilia, tačiau ją skaityti galima. Ir netgi galima į rankas paimti trečią serijos knygą tikintis, kad dar bus geriau.

Hugh Howey, „Pamaina“, Alma littera, 2016, 520 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *