Knygos paverčia jus geresniu draugu ir pagerina sveikatą

SkaitymasKnygų skaitymas nėra intravertų pabėgimas nuo išorinio pasaulio, kaip kartais galvojama apie daug skaitančius žmones. Priešingai, daug skaitantys žmonės yra geresni draugai, rodo psichologų atlikti tyrimai.

Knygas skaitantys ir visiškai joms atsiduodantys arba įkrentantys į kūrinius pasižymi didesne empatija, yra geresni draugai, be to, sumažina streso lygį, tad taip apsaugo savo sveikatą, skelbia NBC News.

Tikri knygų mylėtojai jau iki šiol žinojo, kad skaitymas padeda nugyventi daug gyvenimų, nes įsijautęs į skirtingus knygos herojus, galima sakyti, tampi vienu jų. Tačiau, kaip teigia Bafalo universiteto profesorė Melanie Green, knygų mylėtojai geba geriau suprasti kitus žmones bei įsijausti į jų situaciją.

Žinoma, tam daugiausiai pasitarnauja kokybiška literatūra, tačiau, anot psichologės, kokia literatūra yra kokybiška, nusprendžia pats skaitytojas. Svarbu, kad ji įtrauktų, o tuomet nutinka daugybė gerų dalykų.

Istorijos apie žmones išmoko mus būti tokiais, kokiais norime

Pasakojimai apie kitus žmones padeda mums pajausti tokius jausmus, kokių dar nejautėme, taip pat – mąstyti taip, kaip iki šiol nebandėme. Taigi, pasak Toronto universiteto profesoriaus Keith’o Oatley, skaitydamas „atsisakai tam tikrų savo įpročių ir minčių“ bei tam tikrose situacijose tampi tokiu žmogumi, kokiu kitu atveju niekada nebūtum.

2009 metais K. Oatley kartu su kolegomis atliko tyrimą, kuriame dalyviai skaitė dvi skirtingas to paties pasakojimo versijas. Viena istorijos versija buvo parašyta grožinės literatūros stiliumi, kita – negrožinės. Nustatyta, kad dalyviai, perskaitę grožinės literatūros kūrinį, pasikeitė labiau negu tie, kurie skaitė kitą istorijos versiją. Grožinės literatūros skaitytojai taip pat jautė gilesnes emocijas.

Skaitymas atstoja žmogišką ryšį

Visiems žmonėms reikia kitų žmonių, kadangi esame socialūs gyvūnai, kurių gyvenimas paremtais įvairiais ryšiais.

Bafalo universiteto tyrėjai nustatė, kad skaitymas iš tikro gali atstoti šių ryšių poreikį, nes įsijautęs skaitytojas jaučia panašius jausmus, kaip ir bendravimo su kitu žmogumi atveju. 140 studentų tyrimo metu buvo paprašyti pusvalandį skaityti „Saulėlydį“ arba „Harį Poterį ir išminties akmenį“. Po to studentai teigė, kad skaitydami jautėsi dalimi veikėjų, jautė tuos pačius jausmus ir pan.

Skaitymas gerina įvairius socialinius įgūdžius

Taip, jūs perskaitėte teisingai. Net jeigu laiką leidžiate vieni su geru romanu rankoje, jūsų socialiniai įgūdžiai, pasak tyrėjų, gerėja.

Skaitydami mes geriau perprantame kitus žmones, nes įsijaučiame į knygos veikėjus. Taigi, padėję knygą į šalį, taip pat gebame geriau įsijausti į kitų žmonių situaciją.

Tyrėjai kaip pavyzdį pateikia skrydį lėktuvo simuliatoriumi. Tarkime, kad skrendate tikru lėktuvu, tačiau taip pat išbandote skrydžio simuliatorių. Pastarajame jūs patiriate daugybę naujų situacijų ir taip praturtinate savo realius skraidymo įgūdžius.

Skaitymas naudingas smegenims ir ilgina gyvenimo trukmę

Neurologai teigia, kad skaitymas padeda įvairiems kognityviniams įgūdžiams. Tai taip pat gali pagerinti sveikatos būklę.

Skaitymas padeda išlaikyti smegenis aktyvias tiek, kad užkirstų kelią kognityviniams sutrikimams, kurie siejami su įvairiomis ligomis ir ankstyvu mirtingumu. Tokias išvadas patvirtina ir įvairūs tyrimai.

Ir nepamirškite, geros knygos skaitymas padeda atsipalaiduoti ir bent trumpam atitrūkti nuo kamuojančių problemų. Taigi, tai puikus išsigelbėjimo būdas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *