Ar šiandien klausei savo vaiko, kaip jis jaučiasi?

mano jausmaiVaiko emocinis pasaulis, jausmai ir reakcijos į vieną ar kitą situaciją mums yra labai svarbūs. Netgi sakyčiau, kad mums svarbiau, jog mūsų dukra atpažintų savo emocijas, o ne išmoktų abėcėlę. Abėcėlę ji tikrai išmoks vėliau, tačiau man gyvenime teko susidurti su daug žmonių, turinčių aukštą IQ ir nedaug žmonių, turinčių aukštą EQ.

EQ – vadinamasis emocinis intelektas. Ne vienas tyrimas įrodė, kad žmogaus sėkmei gyvenime EQ turi tikrai nemažai įtakos. Gali būti pats protingiausias iš visų, bet kas iš to, jeigu nemokėsi bendrauti ir sąveikauti su kitais žmonėmis, tarkime, darbe?

Taigi, EQ tikrai svarbu ir reikia jį ugdyti nuo pat mažens. Ir čia į pagalbą ateina… aišku, kad knygos! Todėl, kai pamačiau Aurelie Chien Chow Chine knygutę apie emocijas „Mano jausmai“, pagalvojau, kad norėčiau savo dukrai tokią turėti.

Knygutė nedidelė, bet spalvinga. Jos pagrindinis herojus – vienaragis Gastonas. Kai jis jaučiasi gerai, jo karčiai būna vaivorykštės spalvos, o kai kas nors jį neramina, jie nusidažo kitom spalvom. Pavyzdžiui, kai Gastonas piktas, jo karčiai tampa raudoni, kai bijo – žali ir t.t. Tokiu būdu emocija vaikui perteikiama ir per spalvas.

Knygos pradžioje vaikui paaiškinama, kas yra emocijos ir kodėl jos svarbios. Knygoje taip pat yra tam tikras „jausmomatis“, kur vaikas netgi savarankiškai gali pasirinkti savo dabartinę emociją. Ši detalė tikrai smagi, nes įneša šiokį tokį žaidimo elementą į knygos skaitymą, nes vaikas pats „suka ratą“ ir pasirenka emociją.

Kiekviena emocija turi savo skyrių, o jame pateikiama trumpa istorija, kaip Gastonas bijojo, pyko, drovėjosi, išdykavo ir pan. Taip pat kiekviename skyriuje pateikti kvėpavimo pratimai, kurie padeda suvaldyti vieną ar kitą emociją. Tai taip pat geras žaidimo elementas, nes vaikui įdomu užsimerkti, išpūsti pilvą, įkvėpti ir t.t.

Tai, kad mūsų dukra vis prašo dar ir dar kartą paskaityti šią knygutę prieš miegą, manau, rodo, kad ji tikrai verta jūsų dėmesio. Skaitykite vaikams apie emocijas, mokykite juos jas atpažinti ir valdyti, tokiu būdu paklosite stiprų pamatą vaiko ateičiai.

Aurelie Chien Chow Chine „Mano jausmai“, Baltos lankos, 2019, 96 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *