42 istorijos apie visatą: paprastai apie žvaigždes, erdvėlaivius ir ateivius

42 istorijosDaug rašytojų yra pasakoję įvairiausių istorijų apie žvaigždes, jų romantiką, kosmoso platybes. Tačiau tik nedaugelis plačiajai auditorijai apie visatą bando papasakoti moksliškai tiksliai, bet suprantamai. Būtent tai mokslo populiarinimo knygoje „42 istorijos apie visatą, žvaigždes, gyvybę ir dar šį tą“ bando padaryti dr. Kastytis Zubovas.

Visų pirma, svarbu paminėti, kad knygos autorius Lietuvoje žinomas kaip fantastikos žanro gerbėjas ir aktyvus jo populiarintojas. Taigi, nenuostabu, kad savo knygos pavadinime apie Visatą paliko mažą džiaugsmą fantastikos gerbėjams. Jei jūs nesuprantate, ką gi čia rašytojas paslėpė, vadinasi, tai užuomina skirta ne jums, tad tiesiog mėgaukitės knyga ir nesukite galvos dėl gyvenimo prasmių.

„42 istorijos” savyje talpina viską, ką apie Visatą reikia žinoti eiliniam žmogui: nuo to, kaip matuojami atstumai ir kaip atsiranda žvaigždės iki galimų žmogaus kelionių į kitas planetas ir nežemiškos gyvybės paieškų. Kitaip tariant, knygoje yra žmonijos astronomijos žinių santrauka. Nenuostabu, kad ją gali būti nelengva perskaityti vienu prisėdimu.

Mokslo populiarinimo knygos paprastai skaitytojui pateikia informaciją labai supaprastintai. Tikiu, kad dr. K. Zubovas taip pat visą informaciją supaprastino kaip įmanoma labiau, tačiau kai kurios temos tokios sudėtingos, kad neturėdamas solidžių fizikos pagrindų paprasčiausiai pasimesdavau. Pirmasis bandymas knygą perskaityti vienu ar keliais prisėdimais pasirodė netinkamas. Didelis naujos informacijos kiekis reikalavo daryti pertraukas ir žinias suvirškinti. Be abejo, būtų galima forsuoti, tačiau tuomet, jei jūsų smegenys panašios talpos kaip maniškės, atmintyje nieko neišliktų.

Laimei, knyga parašyta taip, kad jos nebūtina skaityti nuosekliai. Kiekvienas skyrius yra nuo kitų iš esmės nepriklausomas pasakojimas apie Visatą, tačiau pateikiamos nuorodos, kuriame skyriuje galėtumėte rasti daugiau informacijos kuria nors tema. Įtariu, kad rašydamas šią knygą autorius suprato, jog eiliniam skaitytojui astronomijos reikalai gali susukti galvą. Taigi, knyga sudaryta taip, kad skaitytojai galėtų nekvaršinti galvos sudėtingomis temomis ir pasirinkti jiems įdomiausias istorijas.

Asmeniškai mane labiausiai domino paskutinieji knygos skyriai, kuriuose daugiausia rašoma apie galimas keliones į kosmosą, gyvybę kitose planetose ir panašius dalykus. Būtent tai labiausiai žadino fantaziją, įtraukė ir įsiminė. Be to, šiuose skyriuose autoriaus mokslinį tikslumą ėmė keisti poetiškoji pusė, o kai kur jautėsi galvą keliantis fantastikos gerbėjas, kuris yra užburtas galimybės vykti į tolimuosius pasaulius.

Atskiro žodžio vertas ir pats rašymo stilius. Nors tema yra sudėtinga, dr. K. Zubovui pavyko išvengti vadovėlinio stiliaus ir dalykiškai, tačiau lengvai pateikti informaciją. Paprastai kalbant, jei mokykloje fizikos pamokose snaudėte dėl nuobodaus mokytojo, atsivertę šią knygą žiovulio greičiausiai nepasigausite.

Jei norite praplėsti savo suvokimą apie Visatą ir įgyti astronomijos pagrindų, ši knyga turėtų atsidurti jūsų lentynoje. Žinoma, vien jos nepakaks, kad pasiektumėte žvaigždes, tačiau starto poziciją turėsite neblogą.

Dr. Kastytis Zubovas „42 istorijos apie visatą, žvaigždes, gyvybę ir dar šį tą“, Alma littera, 2020, 328 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *