Kada pradėti kalbėti su vaikais apie pinigus? Kuo anksčiau!

Pirk! Užsidirbk!Jau matau, kaip tėvai piktinasi dėl tokios apžvalgos antraštės. Bet ne, nesiūlau apie pinigus kalbėti su kūdikiais ar su visai mažais vaikais. Tačiau jeigu Jūsų vaikas jau pradeda suprasti, kam skirtos parduotuvės, pinigai ir pan., tai pats metas vaikui papasakoti apie tai, kaip veikia finansinis pasaulis.

Įvairios apklausos rodo, kad Lietuvos gyventojai nėra itin finansiškai raštingi. Jie netaupo, prisiima paskolų, kurių nesugeba grąžinti, nemoka planuoti ir t.t. Todėl manau, kad būtina jau nuo vaikystės kalbėtis su vaikais apie pinigus, taupymą, būdus, kaip užsidirbti. Kai kam tai gali pasirodyti kaip materializmas ir pinigų akcentavimas, bet aš su tuo nesutinku. Atvirkščiai – jeigu moki taupyti, planuoti pirkinius ir leisti pinigus atsakingai, tai joks ne materializmas, tai – labai svarbus gyvenimo įgūdis.

Taigi tėvams į pakalbą ateina dvi smagios Cinders McLeod knygelės – „Uždirbk!“ ir „Pirk!“. Jose herojai kiškučiai mokosi finansinio raštingumo, mokosi suprasti, kaip galima uždirbti pinigus, kaip galima siekti svajonių, kaip tuos pinigus leisti. Viskas paaiškinama labai paprastai ir iliustratyviai, mano penkiametei viskas buvo tikrai labai aišku. Jokios aukštosios matematikos!

„Noriu būti turtinga ir garsi!“ pareiškia mamai pagrindinė knygutės herojė Benė, kuri labai gražiai dainuoja. Mama jai paaiškina, kaip užsidirbti pinigus ir… kad visai ne turtai laimę atneša. O kas gi? Tai puiki proga su vaikais pakalbėti ir šiuo kampu – apie svajones, siekius, tikslus ir jų įgyvendinimą. Ir tai puiki proga pasakyti vieną svarbiausių dalykų: tam, kad pasiektum savo svajones, tau teks daug daug dirbti.

O štai kitos knygutės herojus Sonis nori nusipirkti VISKĄ! Tuomet jo mama paaiškina, kad gali nusipirkti tik tiek, kiek gali ir… kiek tau iš tiesų reikia. Šitas pokalbis išties naudingas su jau paaugusiais vaikais, kurie vos tik įžengę į parduotuvę puola prašyti to, ano ir trečio, nes VISKO jiems reikia. O kas atsitinka, kai vaikui duoti, tarkime, 5 eurus ir leidi nusipirkti bet ką? Vaikas pradeda tuos 5 eurus labai saugoti ir labai atsakingai rinktis.

Taigi, jeigu planuojate su vaikais kalbėtis apie pinigus ir ieškote gražios pagalbos – šios knygutės jums tikrai tiks.

Cinders McLeod „Pirk!“, „Užsidirbk!“, Alma littera, 2021, 32 p., vertė Živilė Andriūnienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *