„Trijų kūnų problema“: ar kinai gali užkariauti mokslinę fantastiką?

Trijų kūnų problemaJeigu jūs nieko nesate girdėję apie kinų rašytoją Liu Cixin bei jo knygą „Trijų kūnų problema“, dabar turite nustoti daryti viską, ką darėte ir visą dėmesį sukaupti į šį tekstą. Kitu atveju pražiopsosite puikios knygos rekomendaciją.

Liu Cixin yra mokslinės fantastikos rašytojas, pastaraisiais metais įgavęs milžinišką pripažinimą ne tik Kinijoje, bet ir Vakaruose. Jis tapo ne tik pirmu kinu, bet apskritai pirmu azijiečiu, tapusiu prestižinės Hugo premijos laureatu, be to, buvo nominuotas ir kitai elitinei premijai – Nebulai. Ir būtent „Trijų kūnų problema“, galima sakyti, iškėlė rašytoją į šias aukštumas.

Romanas prasideda Kinijos kultūrinės revoliucijos metu. Daugumai lietuvių šis periodas menkai žinomas iš mokyklinių vadovėlių, o štai Liu Cixin perduoda tikrąsias to laikotarpio emocijas. Absurdą, naikinimą. Jau pirmuosiuose puslapiuose mokinukės užmuša vienos pagrindinių veikėjų tėvą profesorių, nes… Kultūrinė revoliucija.

Tiesa, istorikai greičiausiai rastų nemažai priekaištų Kultūrinės revoliucijos vaizdavimui, vietų ir pavadinimų neatitikimams. Taip greičiausiai yra (arba bent nurodoma išnašose), kad siekiant įtikti cenzūrai, buvo paprasčiau sukurti naujų Kultūrinės revoliucijos detalių nei bandyti tinkamai atvaizduoti istoriją.

Visgi, Kultūrinė revoliucija yra tik fonas tikrajai istorijai. Šiuo absurdišku laikotarpiu kinų mokslininkai siunčia žinutes į kosmosą ir bando susisiekti su kitomis civilizacijomis. Ir… pavyksta. Po kurio laiko iš žemės siunčiama žinia pasiekia mirštančią civilizaciją, kuri nusprendžia užkariauti žemę.

Jei pagalvojote, kad tai dar vienas fantastinis bajavykas, tai labai klystate. Mūšiams ir įvairiausioms kovoms knygoje nėra vietos. Autorius daug, bet suprantamai, aiškina astrofizikinius dalykus, paprastai pateikia įvairiausius sudėtingus matematinius principus. O svarbiausia – nenutolsta nuo realybės. Jau pats knygos pavadinimas yra aliuzija į fizikams puikiai žinomą trijų kūnų problemą.

Liu Cixin taip pat parodo ir tai, koks susiskaldymas visuomenėje kyla dėl ateivių. Nors apie juos vis dar žino tik nedidelė visuomenės dalis, visiškai skiriasi požiūris. Štai viena grupė nori padėti nežemiškai civilizacijai išspręsti jų problemas ir taip išsaugoti jų planetą.

Tuo metu kiti žemiečiai kviečia ir laukia ateivių, kad šie išnaikintų visą žmoniją, mat ji apnuodijo planetą. Autorius daug dėmesio skiria ekologijai ir parodo šių laikų aplinkosaugos ir klimato kaitos problemas bei atvaizduoja, kaip tai gali radikalizuoti dalį visuomenės.

Bet yra trečia grupė. Žmonės, kurie nenori žūti, o siekia visomis išgalėmis kovoti su ateiviais ir tam ruošiasi.

Nors apie „Trijų kūnų problemą“ galima kalbėti ir kalbėti, bijau, kad atskleisiu siužeto vingius ir sugadinsiu jūsų skaitymo malonumą. Visgi, privalau pasakyti, kad tai nėra vien tik mokslinė fantastika. Knygoje daug filosofinių diskusijų, bandančių atsakyti – kokia žmogaus rolė planetoje, koks likimas laukia mūsų, jei ir toliau naikinsime ją?

Daug dėmesio autorius skiria ir mokslo svarbai, parodydamas, kad, nors mokslas kartais atsisuka prieš mus, visgi, be jo mes esame žlugę.

O kaip pats rašymo stilius? Nuolatiniai tinklaraščio skaitytojai galbūt pastebėjo, kad nevengiu azijiečių, ypač japonų grožinės literatūros kūrinių, išverstų į lietuvių kalbą. Ir turiu pasakyti, kad Liu Cixin niekuo į juos nepanašus. Jei ne kiniškas vardas ir pavardė, nesuprasčiau, kad rašytojas yra kinas. Jo rašymo stilius niekuo neišsiskiria tarp vakarietiškų mokslinės fantastikos knygų. Neturiu nuomonės, ar tai gerai, ar blogai.

Apibendrinant, „Trijų kūnų problemą“ galite skaityti, net jei ir nesate didelis mokslinės fantastikos gerbėjas. Ši knyga tikrai sulaužys jūsų stereotipus, kad knygos apie ateivius būna tik šaudyk-gaudyk, be to, tai puiki pažintis su autoriumi, kuris dar, tikiu, užkariaus vakarų literatūros padanges.

Liu Cixin „Trijų kūnų problema“, Kitos knygos, 2020, 360 p., vertė Saulius Tomas Kondrotas.

1 komentaras

  1. Liu Cixin knyga „Trijų kūnų problema“ yra tik pirma trilogijos dalis, tad reikia kalbėti apie visas tris (taip pat „Tamsus miškas“ ir „Mirties pabaiga“). Tai išties labai gera knyga, nes visiškai kitu kampu pažiūri į mokslinę fantastiką, pasiūlo naujų idėjų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *