71-erių ir nuostabi! Mažas moterų įkvėpimo vadovėlis, parašytas Maye Musk

Moteris, kuri turi planąAš, kaip ir turbūt didelė lietuviškosios auditorijos dalis, apie Maye Musk nežinojau nieko, išskyrus tai, kad ji garsiojo Elono Musko mama. Mada labai plačiai nesidomiu, „Instagramo“ neturiu, tad nenuostabu, kad ji praslydo pro mano akis. Jos knyga susidomėjau dėl dviejų priežasčių – dėl tos paties, kad ji yra Elono mama, ir dėl to, kad mėgstu biografijas. Apie tai, kad ji yra dietologė ir modelis, sužinojau tik iš šios knygos.

Knyga mane įtraukė nuo pat pirmųjų puslapių ir ją įveikiau tikrai greitai. Ji parašyta lengvu stiliumi, jautiesi, lyg prieš tave atsisėdo Maye ir pasakoja savo gyvenimo istoriją, be to, duoda daug gerų ir įdomių patarimų grožio, stiliaus, dietos klausimais (ji yra dietologė). Ir jeigu Jūs tikitės, kad jos gyvenimas visada buvo kaip pasaka, teks nusivilti. Buvo visko.

Pati Maye rašo, ir aš jai labai pritariu, kad dažnai žmonės galvoja, kad žinomus ir sėkmingus žmones sėkmė tiesiog vieną dieną ištiko. Tačiau tik žinomi ir sėkmingi žmonės žino, kiek jiems patiems teko dirbti, kiek įdėti pastangų ir per kiek visko pereiti tam, kad juos „ištiktų“ minėta sėkmė. Maye gyvenimo istorija yra puiki iliustracija, kad žmogaus pastangos kabintis į gyvenimą, ieškoti sprendimų ir išeičių, labai daug ką lemia. Ji, kaip gera draugė, knygoje ne tik aprašo savo istoriją, bet duoda labai daug vertingų patarimų: kaip elgtis vakarėlyje, jeigu atėjote vienas ir nieko nepažįstate? Ką daryti su savo karjera, jeigu ji įstringa ir t.t.

Maye stiprybė yra tokia, kad ji tikrai nevaidina visažinės ar šventos, ji gyvenime padarė nemažai klaidų, tačiau jas pripažįsta ir ragina kitas moteris iš jų pasimokyti. Čia, matyt, ir išryškėja vienas svarbių knygos aspektų – ji parašyta moterims. Na, galbūt kažkuriam vyrui ir būtų įdomu, bet abejoju, ar vyrus domina makiažo, stiliaus subtilybės. Knygoje daug gerų patarimų mitybos klausimais, kuriuos tikrai nesunku pritaikyti kasdieniame gyvenime.

Be to, kad Maye yra Elono Musko mama, nežinojau, kokią nuostabią ir, galima sakyti, nurautą vaikystę ji pati turėjo. Ji kartu su tėvais ir seserimis bei broliais mažu lėktuvėliu apkeliavo pusę pasaulio, patyrė daug įspūdingų nuotykių, apie kuriuos šiandien turbūt galėtume tik pasvajoti. Turbūt nereikia stebėtis, kad šitaip augintos mamos ir vaikai tapo kūrybingais ir sėkmingais. Tiesą sakant, pasiėmiau sau ir keletą patarimų vaikų auginimo klausimais.

Ypač sukrėtė istorija apie Maye vyrą, kuris smurtavo prieš savo žmoną ir nevengė to daryti net ir viešumoje. O kadangi tuo metu gyveno Pietų Afrikos Respublikoje, kur toks elgesys buvo įprastas, o skyrybos dėl smurto šeimoje negalimos, teko kentėti. Visgi, vos įsiteisėjo galimybė išsiskirti dėl smurto, Maye tuoj pat spruko iš šių žalingų santykių.

Tačiau viena iš svarbiausių knygos minčių – amžius neturi trukdyti jūsų svajonėms. Maye Musk didžiausių aukštumų pasiekė būdama būtent virš 70-ies (knygoje minimas amžius 71-eri), tiek kaip modelis, tiek kaip apskritai žmogus. Kol augino vaikus ir kūrėsi savo karjerą, dažnai tekdavo pasispausti, o dabar ji tiesiog žydi! Tai puikus pavyzdys, kad nereikia anksčiau laiko pasilaidoti ir sakyti, kad viskas, man X metų, aš sena, metas į pensiją ir megzti anūkams megztinių. Jos pavyzdys išties įkvėpia.

Nenoriu išduoti viso knygos turinio, nes jis tikrai yra vertas jūsų dėmesio. Padovanokite šią knygą savo draugėms, sesėms, mamoms, esu tikra, ji įkvėps daugelį jų.

Maye Musk „Moteris, kuri turi planą: gyvenimas kupinas nuotykių, džiaugsmo ir grožio“, Alma littera, 2021, 240 p., vertė Inga Būdvydytė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *