Genijai taip pat buvo vaikai

25 žymių žmonių vaikystėEgzistuoja nemažai teorijų apie tai, ar žmogus gimsta su jau esančiu savybių ir charakterio rinkiniu, ar visgi kaip tabula rasa. Aš manau, kad tam tikras savybes visgi atsinešame į šį pasaulį, o visa kita – aplinkos pasekmė. Juk nuo pat gimimo matosi, ar vaikas aktyvesnis, ar ramesnis, o vėliau ir atsiskleidžia jo polinkiai ir talentai.

Petra Texlová ir Tomáš Tůma knyga „25 žymių žmonių vaikystė“ leido patikrinti savo teoriją apie tai, kad jau vaikystėje galima užčiuopti tam tikrus žmogaus polinkius, kurie jį gali nuvesti vienu ar kitu keliu. Knyga žaisminga forma pasakoja apie iškiliausių pasaulio muzikantų, dailininkų, kitų sričių atstovų vaikystę. Kuo jie domėjosi? Ką veikė? Kokių charakterio bruožų turėjo? Kokia buvo jų aplinka?

Knyga vaikams smagi tuo, kad skatina spėlioti, apie kurį žymųjį veikėją yra pasakojama, skatina smalsumą. Didesni vaikai tikrai jau gebės patys atspėti veikėjus, o mažesniems, kaip mano penkiametei Rusnei, smagu ieškoti panašumų su aprašomais herojais. Pavyzdžiui, skaitant apie Fridą Kahlo mes su ja nuolat nustebusios sustodavom ir aptardavom, kad štai, labai panašu į mūsų šeimą. Tai skatina vaiko įsitraukimą, nes knyga irgi kalba apie vaikus (kurie vėliau tapo itin gabiais suaugusiais).

Manau, kad knyga skatina ir tikslo siekimą, nes vaikai supranta, kad net didžiausi žmonijos genijai pirmiausia buvo vaikai, o tada pamažu pasiekė aukštumų. Niekas negimė su išradimu rankoje, iki jo reikėjo augti ir stengtis.

Taip pat reikėtų išskirti labai dailias ir vaikams patrauklias iliustracijas. Jos patraukia akį ir sudomina vaiką pačia istorija.

Iš kitos pusės ši knyga yra naudinga man, kaip mamai. Ji dar kartą parodo, kad negalima slopinti vaikų kūrybiškumo, negalima sprausti į kažkokius rėmus, nes o gal tokiu būdu atimi iš pasaulio kitą išradėją? Tėvų užduotis yra sudaryti sąlygas skleistis vaikams. Ne tikėtis ar reikalauti, kad jie užaugtų genijais, o atrasti tai, kur vaikas būtų laimingas ir leisti jam tuo keliu eiti.

Petra Texlová, Tomáš Tůma „25 žymių žmonių vaikystė“, Alma littera, 2021, 48 p., vertė Daumantas Gadeikis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *