Kaktusas, pienė, o gal orchidėja: kokia tavo supergalia?

Kaktusas ar pienėIšgirsti lietų, barbenantį į skėtį, praeiti pro paukščių „pokalbį“, vykstantį čia pat, krūmuose, užuosti mėgstamiausių kino teatro spragėsių kvapą… Tai ne ištrauka iš knygos, tai maždaug 10 minučių iš mano kasdienybės. Jau seniai bandau „gaudyti akimirkas“, tačiau Evelinos Savickaitės-Kazlauskės knyga „Kaktusas ar pienė. Knyga apie psichologinį atsparumą“ mane paskatino tai daryti dar labiau.

Knyga mane sudomino atsitiktinai, tiesiog pamačiau knygyno lentynoje ir žvilgsnis užsikabino už žodžių „psichologinis atsparumas“. Jau senokai įsisąmoninau, kad žmogus negali tikėtis, jog jo gyvenime visada viskas vyks tik gerai, tik lengvai, todėl tas psichologinis atsparumas ir yra tai, ko mes turėtume siekti gyvenime.

Vienas svarbiausių knygoje keliamų klausimų: ar galiu, kai jau atrodo, kad nebegaliu?

Ar pastebėjote, kad du skirtingi žmonės į tą pačią situaciją gali žiūrėti visiškai kitaip? Vienus vėžio diagnozė palaužia, o kiti, rodos, priima kaip tiesiog nepatogumą, kuris praeis. Kodėl vieni eina į žygius, patiria nepatogumus, o kiti sukelia isteriją, jeigu trūksta bent vieno patogumo? Į visus šiuo klausimus ši knyga ir bando atsakyti.

Knygoje atskleidžiamos žmonių, susidūrusių su įvairaus pobūdžio sunkumais gyvenime, istorijos. Jie pasakoja apie asmenines patirtis, kas jiems neleido palūžti, eiti tolyn, ir tokiu būdu įkvepia skaitytoją šio bei to išmokti. Svarbiausias patarimas, kurį išsisaugojau užvertusi paskutinį knygos puslapį – kad ir kas nutiktų, reikia judėti pirmyn, po žingsnelį, po pusę žingsnelio, negalima stovėti vietoje.

Knyga pateikia daug praktinių patarimų, netgi pratimų, kuriuos atlikę galite atrasti savyje daugiau jėgų, naujų energijos šaltinių. Kai kuriuos autorės aprašytus žaidimus ar pratimus jau spėjome pritaikyti savo šeimoje ir mano vaikui jie labai patinka!

O svarbiausia, ji padeda suvokti – lėkti autostrada 130 km/val. greičiu ir matyti greitai besikeičiančius paveiksliukus už lango yra gerai, tačiau lygiai taip pat pralėkti pro Romos ar Paryžiaus centrą būtų neišmintinga – ne ne, ne dėl saugumo, o dėl to, kad nepamatysite pasaulio grožio. Žinokite, kada, kur ir kaip sustoti.

Knygą rekomenduoju visiems, kas ieško būdų stiprinti save psichologiškai, atrasti savo stiprybes ir supergalias.

Evelina Savickaitė-Kazlauskė „Kaktusas ar pienė. Knyga apie psichologinį atsparumą“, 2021, Tyto Alba

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *