Vieno žmogaus galia prieš milijonus, kurie „nieko negali“

Moteris, pakeitusi antrojo pasaulinio karo eigąSonia Purnell knygą „Moteris, pakeitusi Antrojo pasaulinio karo eigą“ man išrinko vyras. Kai leidykla ją atsiuntė, įteikė man ir pasakė: pagalvojau, kad tau patiks. Ir nenuostabu – knyga apie moterį, apie moterį šnipę ir dar Antrojo pasaulinio karo metu. Tiesa, knyga mus pasiekė dar prieš Rusijos agresiją prieš Ukrainą, tad pradžioje žiūrėjau į ją kaip į istorinę knygą. Prasidėjus karui, šią knygą pradėjau skaityti kitaip.

Svarbiausia mintis, kilusi perskaičius šią knygą: kiek dar daug nežinau apie Antrąjį pasaulinį karą ir jo didvyrius ir didvyres. Tiksliau, žinau ne tiek ir daug. Kiek mokė istorijos pamokose, o mokė labiau datas ir įvykius, kad geriau išlaikytume egzaminą. Tokios knygos kaip ši padeda pripildyti tas datas – 1939 ir 1945 – turiniu. Žmogišku turiniu, nes per 6 metus įvyko labai daug ir labai nepaprastų dalykų.

Taigi knyga yra apie legendinę amerikiečių šnipę Virginią Hall, kurios genialumo jos Tėvynė taip ir nesuvokė, o daug kas nurašė vien dėl jos lyties. Jos lytis tapo jai ir kliuviniu, ir savotiška pagalba, mat naciai nesitikėjo, kad toks sumanus šnipas gali būti moteris. Gyvenimo mėtyta ir vėtyta, ji buvo nusiųsta į Prancūziją svarbiausiam savo gyvenimo darbui – organizuoti pasipriešinimą. Nepaisant to, kad savo darbo pradžioje ji užtiko apatiškus milijonus, kurie tiesiog susitaikė su nacių valdžia ir nenorėjo nė girdėti apie pasipriešinimą, jai pavyko įžiebti kibirkštį, kuri lemiamu momentu suliepsnojo kaip didžiulė ugnis.

Tai yra istorija apie absoliučiai nepaprastą asmenybę, moterį, kuri turėjo ypatingą vietą istorijos tėkmėje. Dažniausiai ir būna taip, kad žmogaus vaidmuo išryškėja praėjus daugeliui metų arba apskritai jam mirus. Ilgus metus ji buvo nuvertinama, atstumiama, bet ėjo toliau ir nepasidavė. Net tada, kai dauguma tikrai pasiduotų.

Tokios asmenybės įkvepia, kad net vienas žmogus gali lemti istorijos tėkmę, jeigu tik pasako sau, kad nepasiduos. Kol milijonai apatiškai stebi, kas vyksta, ir galvoja, kad jie nieko negali pakeisti, užtenka to vieno žmogaus.

Ši knyga labai tinka skaityti šiandien. Ji parodo, kad Antrojo pasaulinio karo baisumai sugrįžo į Europą. Ji taip pat parodo, kad viską pakeisti gali ir vienas žmogus. Manau, karo akivaizdoje šis žinojimas ypatingai svarbus: kiekvienas padarykime tai, ką galime ir dar daugiau, tokiu būdu keisime istorijos tėkmę į teisingesnę pusę.

Sonia Purnell „Moteris, pakeitusi Antrojo pasaulinio karo eigą“, Tyto alba, 2022, 352 p., vertė Rasa Dirgėlė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *