Anomalija: o kas jeigu esame tik kompiuterinė simuliacija?

AnomalijaVieni tiki Dievu, kiti evoliucija. Treti dar kažkuo tiki, bet daugelį jaudina klausimas, iš kur mes atsiradome ir koks mūsų egzistavimo tikslas? Būtent šis pamatinis klausimas atsispindi Herve Le Tellier knygoje „Anomalija“. Nors pati knyga skaitosi gana greitai ir neatrodo sudėtinga, visgi ji klibina visiškus mūsų suvokimo ir mąstymo pagrindus.

Įsivaizduokite, į jūsų duris kažkas pasibeldžia. Atidarote duris, o ten – Jūs. Ne ne, ne dvynys, o Jūs. Tokia pat išvaizda, toks pat charakteris, tokia pat gyvenimo patirtis iki dienos X. Na, toks kaip ir klonas. Neįmanoma? Mūsų suvokime ne, bet būtent tai atsitiko šios knygos herojams. Vienas skrydis amžiams pakeičia jų pasaulį ir įsivaizdavimą, kas įmanoma, o kas ne.

Knyga mistinė ir nors iš pradžių atrodė, kad baigsis gana banaliai, tai ne. Autorius pačiai pabaigai padeda vyšnią ant torto (apie kurią, aišku, nepasakosiu, paliksiu šį malonumą Jums).

Tai kelių labai skirtingų žmonių istorijos ir kiekviena jų labai unikali. Yra toks posakis, kad gali pabėgti nuo visko, tik ne nuo savęs. Šis posakis puikiai atsispindi (visomis prasmėmis) ir knygos istorijoje. Kiekviena atskira istorija atspindi kažkokį mūsų gyvenimo aspektą, tarsi parodo mus pačius iš šono.

O kaip „dalintis“ kitus žmones, jeigu atsirado kitas aš ir jis turi lygiai tą pačią teisę į vyrą ar žmoną ir vaikus? O kaip pasidalinti turtą? O ką, jeigu tavo tikrasis gyvenimas kruopščiai slepiamas ir apie jį niekas nė neįtaria, bet štai atsirado žmogus, kuris žino viską? O jeigu mirtina liga, gal bent vienas išgyventų? Štai su kokiomis dilemomis susiduria knygos herojai.

Ir tai visgi egzistencialistinė knyga. Tiek asmeniniu, tiek visos žmonijos lygiu. Kaip gi paaiškinti tą susidvigubinimą? Gal esame tik kompiuterinė simuliacija, kuri pati sau išsigalvojo viešpatavimą pasaulyje ir dabar ta simuliacija arba sugedo, arba specialiai elgiasi taip, kad išmuštų žmoniją iš vėžių? O gal tai Dievo pirštas? Bet kokiu tikslu? Knyga palieka daug neatsakytų klausimų ir palieka skaitytoją situacijoje, kai jis pats turi ieškoti atsakymų.

Knygą skaičiau per atostogas pliaže ir greitai ją „suvalgiau“, tad rekomenduoju atostogoms, kad vėliau, skrisdami namo, pagalvotumėte, o kas jeigu dabar mano lėktuvą supurtytų ir atsirastų kitas aš?

Herve Le Tellier „Anomalija“, Baltos lankos, 2022, 320 p., vertė Greta Štikelytė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *