Zelenskis: karo prezidentas su daugeliu veidų

ZelenskisRusai, šių metų pradžioje užpuolę Ukrainą, tikėjosi apsisukti labai greitai. Trys dienos ir viskas. Įsiveržė į Ukrainą be jokios normalios strategijos, užtat su paradinėm uniformom. Jų logika buvo paprasta: Ukrainos valdžia arba bus likviduota, arba pati pabėgs.

Tada juos ištiko Zelenskis.

Žmogus, kurio vienas sprendimas – likti šalyje – mano nuomone, lėmė šio karo eigą. Pagalvokite, kas būtų buvę, jeigu jis būtų nusprendęs pabėgti… Žmogus, kuriam plojo aukščiausi pasaulio politikai, kuris kalba kasdien taip, kad kiekvienas žodis, rodos, giliai drasko širdį. Karo prezidentas.

Ir štai Lietuvoje pasirodė Serhijaus Rudenkos knyga pavadinimu “Zelenskis”. Jokio patoso, jokio heroizmo. Tiesiog Ukrainos prezidentas toks, koks yra.

Tikrai ne visada teisus ir tikrai ne visada sąžiningas. Baltas ir pūkuotas? Tikrai ne. Visoks. Knygoje pasakojama apie Zelenskio gyvenimo kelią, apie jo aplinkos žmones, apie jo sprendimus. Kai kurie, švelniai tariant, kelia klausimų ir abejonių. Nors jis prezidento rinkimus laimėjo tikrai didžiule persvara, iki karo žmonių tikėjimas juo susvyravo ne kartą. Ir tikrai ne be priežasties.

Tai knyga apie komiką, seriale suvaidinusį mokytoją, tapusį prezidentu. Apie komiką, kuris ne tik tapo prezidentu, bet tapo karo prezidentu. Turbūt nedaug žmonių iš jo tikėjosi tokios drąsos. Turbūt jis pats nesitikėjo tokių išbandymų.

Knygos autorius tikrai Zelenskio neheroizuoja, dėl didvyriškos laikysenos karo metu nenurašo ankstesnių klaidų ar paklydimų. Jis tiesiog išdėsto faktus, rašo viską kaip yra, nepagražindamas. Taip iš daugelio poelgių, aplinkos, gyvenimo kelio, susideda pilnesnis Zelenskio paveikslas.

Labai rekomenduoju perskaityti knygą tiems, kurie nori pamatyti tą platesnį paveikslą. Ne tik paties Zelenskio, bet ir Ukrainos. Kaip ten veikia valdžia, kaip ten elgiamasi viešajame gyvenime ir pan. Tai padeda geriau suvokti ir kokią transformaciją ši šalis išgyveno per pastarąjį pusmetį.

Serhijus Rudenka “Zelenskis”, Alma Littera, 2022, 304 p., vertė Jovita Liutkutė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *