Įtakingiausios mūsų laikų moterys: knyga, skirta į(si)kvėpimui

Įtakingiausios mūsų laikų moterysKnygų apie įtakingas ar šiaip įdomias moteris išleista tikrai nemažai. Dažniausiai jose sukasi tos pačios pavardės ir tos pačios istorijos. Įdomu, kaip atrodo knygos apie įtakingiausius vyrus, pagal ką tie vyrai yra atrinkti? Pro mano akis nė karto nepraėjo knyga, pavadinimu “įtakingiausi vyrai”, nebent “įtakingiausi žmonės”.

Kai pagalvoji, viskas logiška. Moterims ir XXI amžiuje tenka kovoti už vietą po saule, kad istorijoje tikrai būta įtakingų, svarbių moterų. Kai šiemet po istorijos egzamino, kuriame nebuvo nė vienos moters istorinės asmenybės, kilo skandalas, vienas mokytojas istorikas pareiškė, kad moterų istorijoje tiesiog nebuvo. Jų buvo ir nemažai, tik mūsų istorijos programos kūrėjai kažkodėl jas vis nuvertina. Ir čia kalbu vien apie Lietuvą, pasaulyje istorinių moterų asmenybių buvo dar daugiau.

Apie tai ir yra Chiara Pasqualetti Johnson knyga “Įtakingiausios mūsų laikų moterys”. Čia rasite tikrai daug įvairiausių asmenybių iš įvairių gyvenimo sričių – menininkės, politikės, dizainerės, misionierės. Visos išskirtinės. Kai kurios kontroversiškos ir tikrai vertos pasmerkimo už vienus ar kitus gyvenimo pasirinkimus. Kitos vertos tik pagarbos ir susižavėjimo.

Šioje knygoje apie kiekvieną moterį rasite neilgą istoriją ir labai įdomių nuotraukų. Man atrodo, kad šią knygą iš kitų išskiria būtent tai, kad čia daugiau nematytų nuotraukų ar ne tokių žinomų gyvenimo faktų.

Skaitydama visas tas istorijas, kurių dalis tikrai įkvepia, pagalvojau, kad tokia knyga galėtų būti puiki dovana draugei, sesei ar mamai gimtadienio proga (ar kokia nors kita). Kad galėtų knygos puslapiuose surasti įkvėpimo gyventi ir kurti.

Chiara Pasqualetti Johnson „Įtakingiausios mūsų laikų moterys“, Briedis, 2022, 224 p., vertė Lina Balsevičienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *