Ar norėtumėt pakalbėti su serijiniu žudiku?

Pažįstamas blogisPsichologija yra ta sritis, kuri man visada buvo įdomi. Galbūt dėl to, kad žmogaus psichika yra tokia neaprėpiama, mistiška, giliausia sritis. Savo fizinį kūną dažniausiai pažįstame gana neblogai, einame į profilaktinius tyrimus, echoskopijas, tiriamės kraują, o štai su psichika viskas kažkaip labiau komplikuotai. Ypatingai Lietuvoje.

Įvairiausi nusikaltimai mus sukrečia ir priverčia iškart pasmerkti budelį. Tačiau kartais įdomu suprasti, kodėl jis pasielgė taip, kokios aplinkybės sutapo, kad žmogus griebėsi baisių dalykų? Apie tai ir yra Dr. Gwen Adshead ir Eileen Horne knyga „Pažįstamas blogis. Apie nusikaltėlių žiaurumą ir žmogiškumą – teismo psichiatrės užrašai“.

Puikiai suprantu, kad yra žmonių, kurie pasakys „tikrai neįdomu suprasti, uždarykime kuo greičiau ir pamirškime apie šių žmonių egzistavimą“. Emociškai tokia reakcija į baisius nusikaltimus tikrai yra suprantama. Tačiau jeigu tokių žmonių psichikos analizė padėtų užkirsti kelią panašiems nusikaltimams ateityje? Jeigu specialistai galėtų išsiaiškinti kažką, kas išgelbėtų gyvybes? Tai nėra paprasta užduotis. Kiekvienas žmogus, taip pat ir nusikaltėlis, yra unikalus savybių ir patirties rinkinys. Niekada nežinai, kas gausis suplakus šį kokteilį.

Taigi knyga susideda iš tikrų istorijų apie tikrus nusikaltėlius. Serijinis žudikas, save padeganti savižudė, seksualinis nusikaltėlis, mama, iš kurios atimamas jau 3 vaikas ir t.t. Kiekviena unikali istorija atskleidžiama per pasakojimą, kaip psichiatrė susitiko su nusikaltėliu, į kokias detales atkreipė dėmesį, kaip žingsnis po žingsnio su juo dirbo ir nusikasė iki esmės. Kas lėmė nusikaltimą? Kodėl būtent šis žmogus tai padarė, kai milijonai žmonių ne?

Ši knyga atskleidžia labai daug įdomių dalykų apie žmogaus psichiką, pasaulį, kaip jo gyvenimo patirtis privedė jį iki smurto akimirkos. Dažniausiai tie žmonės patys prieš tai yra buvę aukomis ir labai dažnai psichologinio smurto aukomis, arba patyrę sunkias psichologines traumas. Baisiausia, kad tuomet jie pagalbos nesulaukia, pagalba jiems suteikiama tik padarius nusikaltimą.

Autorė nemažai knygoje užsimena apie prastą UK psichinės sveikatos sistemos finansavimą, kaip daugelis žmonių neturi jokios prieigos prie psichologinės pagalbos, kaip neturi jokių šansų atsistoti ir gyventi normalų gyvenimą. Skaitant knygą nuolat galvojau apie situaciją Lietuvoje. Intuicija sako, kad pas mus dar blogiau.

Taigi jeigu norite pasikalbėti su serijiniu žudiku (žinoma, ne tiesiogiai, o per knygą), tai ši knyga bus jums įdomi. Galbūt, nardydami po įvairiausias žmogaus psichikos kerteles, kažką atrasite ir apie save. O galbūt nuspręsite kreiptis psichologinės pagalbos, supratę, kad mūsų emocinės problemos niekur nedingsta, jos tik pasislepia kažkur tamsiausiame psichikos kampe, ir galiausiai išlenda nemaloniai ir netikėtai.

Gwen Adshead, Eileen Horne. Pažįstamas blogis. Apie nusikaltėlių žiaurumą ir žmogiškumą – teismo psichiatrės užrašai“, Baltos lankos, 2022, 384 p., vertė Daiva Repečkaitė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *