Jūs turite neandertaliečių DNR ir geną, kuris leidžia toleruoti pieną

Žmonės Man patinka mokslo populiarinimo knygos. Jose galima trumpai ir paprastai perskaityti apie gana sudėtingus dalykus. Todėl Adam Rutherford knyga „Žmonės. Trumpa kultūros, sekso, karo ir evoliucijos istorija” mane sudomino jau vien savo viršeliu. Autorius yra žymus britų genetikas, kuris šioje knygoje pabandė atsakyti, kuo gi ypatingas yra žmogus, ar jis apskritai ypatingas, kas mus skiria nuo kitų gyvūnų?

Autorius eina per skirtingus mūsų gyvenimo aspektus – pradedant įrankių naudojimu, baigiant sekso įpročiais. Iš tiesų knygoje jis parodo, kad yra daug gyvūnų, paukščių, roplių ir t.t., kurie daro tą patį, ką ir mes. Tarkime, įrankius pasigaminti sugeba ir varnos. Žinoma, tie įrankiai nėra tokie pažengę kaip žmonių sukurti, bet vis tiek varnos sugalvoja, kad konkretus įrankis padės joms pasiekti tikslą.

Plačiau paplitusi nuomonė, kad tik žmonės mylisi ne vien dėl giminės pratęsimo, irgi ne visai tiesa. Yra nemažai gyvūnų, kurių seksas nesibaigia apvaisinimu. Iš tiesų skyrius apie įvairių gyvių sekso įpročius buvo pats įdomiausias, tikrai skaitydama juokiausi, nes kai kurie įpročiai keisti ar net labai komiški.

Knygoje sužinome taip pat, kodėl europiečiai toleruoja laktozę ir gali gerti įprastą mums pieną, o štai kitur žmonės su laktoze taip nedraugauja. Arba kad jeigu esate europietis, tikrai turėsite neandertaliečių DNR. Pasakodamas apie žmonių įpročius ir gebėjimus autorius atskleidžia skirtumus ir panašumus tarp mūsų ir gyvūnų. Tų panašumų labai labai daug, bet visgi yra vienas esminis skirtumas. Koks? Sužinosite paskaitę knygą.

Knygą įveikiau per vieną dieną, tad tikrai tai yra lengvas skaitinys akiračio ir suvokimo praplėtimui.

Adam Rutherford „Žmonės. Trumpa kultūros, sekso, karo ir evoliucijos istorija“, Tyto alba, 2022, 232 p., vertė Rasa Dirgėlė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *