Perspėjimas, kurio pasaulis neišgirdo: kaip iš laisvos šalies tapti nelaisva

The road to unfreedomViena iš priežasčių, kodėl labai norėjau atostogų į Londoną, buvo mintis, kad galėsime ten nusipirkti gerų knygų. Tiesą sakant, ir papildomą lagaminą vežėmės ten tik dėl to, kad norėjome nusipirkti knygų… Ir kai nuėjome į knygyną, pamatėme knygų pasirinkimą ir kainas, pagalvojau, kad tikrai galėčiau tą visą lagaminą ir prikrauti tomis knygomis. Tačiau, žinoma, nusipirkome tik kelias. Viena jų – Timothy Snyder knyga „The road to unfreedom. Russia, Europe, Amerika“. 

Šią knygą pirmiausiai pirkau dėl autoriaus, nes Timothy Snyder yra nepaprastai iškilus istorikas, kuris puikiai pažįsta mūsų regioną. Jeigu dar nematėte jo „Youtube“ paskaitų apie Ukrainą, labai rekomenduoju! Antra, pats knygos pavadinimas ir jos tema, žinoma, patraukė akį. Labiausiai dėl to, kad ši knyga žadėjo man papasakoti ne tik apie rusiją, bet ir kaip ji įsipaišo Europos, JAV kontekste. Mano pasirinkimas, kaip pasirodė vėliau, buvo labai teisingas.

Tai yra sukrečianti knyga. Nors parašyta 2018 metais, t.y. prieš didįjį karą, tačiau jau po Krymo okupacijos, šiandien ji skamba dar aktualiau. Visų pirma, autorius labai išsamiai, su daug detalių aprašo tai, kas gi atsitiko su šiuolaikine rusija. Na, man įspūdis toks, kad šalis išprotėjo, tiesiogine prasme. Daug metų konstruojama ideologija, pastatyta ant to, kad šalis yra šventa ir gina šventas vertybes, o visi kiti yra jos priešai. T. Snyderis labai nuodugniai išnarsto, iš kur atėjo ši ideologija, kas yra putino ideologinis įkvėpėjas, kokia buvo jo filosofija, ką perėmė šiuolaikiniai jos išpažinėjai. Baisiausia, kad skaitant atrodo, kad situacija yra dar baisesnė nei buvo galima įsivaizduoti. Juk šis karas ne apie ekonomiką, pinigus ar resursus, tiesiog bepročiai, įtikėję visiškai beprotiška idėja, ja remdamasi žudo tūkstančius žmonių.

Šalia to, kas nutiko rusijai, autorius aprašo, kas nutiko Europai, t.y. kodėl Europa, arba kolektyviniai Vakarai, labai ilgai negirdėjo putino labai aiškių užuominų, kad būtent jie yra jo priešas. Kaip rašo T. Snyderis, putinas ir jo sekta (tikrai drąsiai galiu taip vadinti) pasirinko karą iš esmės prieš demokratiją ir nusprendė nuodyti europiečių demokratijas iš vidaus. Žinoma, pasitelkiant vietinius pakalikus. Ir, deja, kai kur jiems tai netgi pavyko, pavyko suskaldyt, supykdyt, pavyko į valdžią atvesti radikalius dešiniuosius. Blogiausia, kad Europa to nesuprato, kad kažkas iš šono veikia europiečių mąstymą, sąmonę, įsitikinimus. O kai suprato, buvo jau per vėlu – kontinentą purto baisus karas.

Dar įdomesnė dalis yra apie JAV – apie tai, kaip gi rusija laimėjo prieš JAV vadinamajame kibernetiniame kare, kai akivaizdžiai rėmė Donaldą Trumpą, o jis tapo JAV prezidentu. Kaip JAV tarnybos nesuprato, kad priešas nusitaikęs į jų demokratiją ir valstybės stabilumą. Bet T. Snyderis atkreipia dėmesį ir į tai, kad tokia situacija susiklostė dar ir dėl procesų, vykstančių pačioje JAV visuomenėje. Todėl, norint grąžinti visuomenės atsparumą, reikia spręsti per ilgus metus prisikaupusias problemas. 

Kas man buvo ypatingai įdomu – T. Snyderio mintys apie žiniasklaidą. Tiek apie tai, kad Vakarų žiniasklaida, siekdama dviejų pusių balanso, vis pamiršdavo, kad kita pusė, t.y. rusija, remiasi ne faktais, o tiesiog pramanais. Taip pat jis aprašė, kaip laisva žiniasklaida palaipsniui tampa nelaisva, cenzūruota, ir nuo ko prasideda tas kelias. Manau, kad mums čia, Lietuvoje, yra ypatingai svarbu tai suprasti ir neleisti, kad taip nutiktų.

Knyga yra ypatingai naudinga, nes labai stipriai praplečia akiratį, parodo, kaip veikia kremliaus režimo iškreipta logika, kuria remdamiesi jie užpuolė Ukrainą ir grasina kitoms šalims. Tai yra tam tikras išvirkščias pasaulis, kuris mums, europiečiams, yra nepažinus. Manau, kad šią knygą turėtų perskaityti kuo daugiau žmonių.

Timothy Snyder „The road to unfreedom. Russia, Europe, Amerika“. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *