„Žudikas Kremliuje“: putino nusikaltimų vadovėlis

Žudikas KremliujeTuo, kas vyksta rusijoje, domiuosi jau labai seniai, todėl esu skaičiusi nemažai knygų apie tai, kaip veikia mafijinė rusijos valstybė. Nuo pirmųjų putino žingsnių politikoje, Jelcino šeimos korupcijos, KGB keršto troškimo iki brutalaus karo Ukrainoje. Visa tai man žinoma, apie visa tai daug kartų skaičiau. Todėl nežinojau, ar britų žurnalisto John Sweeney knygoje „Žudikas Kremliuje. Kaip Vladimiras Putinas kūrė savo teroro karalystę ir užpuolė Ukrainą“ rasiu ką nors naujo ir įdomaus, apie ką anksčiau nebuvau skaičiusi. Ir visgi radau.

Labiausiai „sugrojo“ būtent paties autoriaus asmeninė patirtis – jis yra buvęs įvairiuose karuose ir savo akimis matęs siaubą Čečėnijoje, Afganistane, Sirijoje, galiausiai Ukrainoje. Jis yra uždavęs klausimą putinui ir matęs jį prieš pat savo akis (putinas jam pasirodė plastikiniu veidu), jis, skaičiau, yra buvęs netgi Šiaurės Korėjoje, įsisukęs į studentų grupę. Taigi žmogus, viską matęs savo akimis ir kalbantis iš savo patirties, o ne išvedžiojantis tik teoriškai.

Knyga skaitosi labai lengvai ir greitai. Knygos apie tai, kaip veikia rusijos mafijinė sistema, labai dažnai būna sudėtingos, nes jose daug pavardžių, įmonių, nusikaltėlių, viskas susipina į neįtikėtinai sudėtingą schemą, kurios Vakarai nesupranta ir vargu ar kada supras.

Bet J. Sweeney rašo labai lengvai, paprastai, jis neperkrauna skaitytojo schemomis ir nesibaigiančiomis pavardėmis. Jis dažniausiai rašo kaip tiesiog liudininkas, matęs vieną ar kitą dalyką ir besidalinantis savo įspūdžiais. Toks knygos stilius labai patrauklus tiems, kurie nenori apsisunkinti sudėtingais tekstais.

J. Sweeney taip pat turi neįtikėtinai gerą humoro jausmą – jis nesivaržo knygoje kelis kartus pasiųsti putiną „ant trijų raidžių“, išvadinti jį idiotu ir kitais drąsiais žodžiais. Jis taip pat nevengia pasišaipyti iš savęs. Tačiau knygoje rasite ir daug pasipiktinimo, kritikos, ypač Vakarų politikais ar tuo pačiu BBC. Autorius nesivaržo ir rašo tiesiai šviesiai, ką mano apie vieną ar kitą sprendimą arba apie kokį nors konkretų politiką. Kažkas galėtų pakelti antakį ir sakyti, kad žurnalistas gi turėtų būti neutralus, bet ne, šitoje knygoje neutralumo tikrai
nerasite.

Kai kurios J. Sweeney aprašytos istorijos pakelia antakį, nes nesu linkusi tikėti sąmokslo teorijomis. Tarkime, kad putinas neva yra pedofilas ar gėjus. Būta ir tokių kalbų. Visiems taip kalbėjusiems baigėsi nekaip. Kaip labai taikliai rašo pats J. Sweeney, putinas nužudė visus rusus, kurie galėjo padaryti pokytį. Ar kitokia rusija įmanoma? Dar rašydamas knygą J. Sweeney teigė, kad taip, tačiau kai jį kalbinau interviu, jis jau buvo pakeitęs nuomonę – už karą prieš Ukrainą atsakingas ne tik putinas, bet ir visi rusijos federacijos piliečiai. Visiškai
jam pritariu.

Kai kurios knygos detalės gali tikrai šokiruoti. J. Sweeney nemažai rašo apie tai, ką matė karuose, ypač Čečėnijoje, vėliau – Ukrainoje. Tai yra toks siaubas, kad kyla noras kuo greičiau pereiti prie kito skyriaus arba tiesiog užversti knygą. Galvoje nuolat sukasi klausimas: vardan ko visa tai?

Taigi labiausiai knygą rekomenduoju tiems, kam įdomu, kaip veikia šiuolaikinė rusija, kaip tokį pradžios vadovėlį ir putino nusikaltimų dokumentuotą sąrašą. Joje surašyti visi svarbiausi putino nusikalstamos veiklos epizodai, kuriuos verta žinoti ir prisiminti kiekvienam.

John Sweeney „Žudikas Kremliuje. Kaip Vladimiras Putinas kūrė savo teroro karalystę ir
užpuolė Ukrainą“, Briedis, 2023, 378 p., vertė Kęstutis Choromanskis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *