Knyga, kurios klausytis buvo labai sunku

draugai-meile-ir-tas-didelis-baisus-dalykas-412ec_reference-main2xKai pasaulį apskriejo žinia, kad serialo „Draugai“ aktorius Matthew Perry mirė, prisiminiau, kad jau seniau buvau sugalvojusi perskaityti jo autobiografiją. Nedaėjo, taip sakant, rankos, o kai jau paprašėme knygos, leidykla pranešė, kad visos popierinės jau iššluotos. Todėl pirmą kartą gyvenime knygą ne skaičiau, o jos KLAUSIAUSI.

Tikrai gana įdomi patirtis, nes šiaip esu absoliučiai teksto žmogus, aš geriau skaitau, o ne žiūriu ar klausausi. Bet turiu pasakyti, kad yra pliusų – galima klausytis, tarkime, sportuojant ar kažkur einant, be to, nebesipildo knygų lentynos.

Bet grįžtant prie paties knygos „Draugai, meilė ir tas didelis baisus dalykas“ turinio… jis tikrai sunkus. Klampus. Bet tuo pačiu ir įtraukiantis. Buvo vietų, kurios mane sugraudino. Man buvo nuoširdžiai gaila šito žmogaus. Absoliučiai nesvarbu, kad jis aktorius, kuris suvaidino labai vykusį personažą labai vykusiame kultiniame seriale, su kuriuo augau ir aš. Man buvo gaila ŽMOGAUS, kuriam teko tiek daug išbandymų gyvenime.

Turbūt niekam ne paslaptis, kad M. Perry turėjo labai daug priklausomybių – nuo alkoholio, nuo narkotikų, nuo raminamųjų. Visas šias priklausomybes jis aprašo labai vaizdžiai, pasidalindamas savo vidiniais išgyvenimais ir jausmais. Visa tai jis aprašo taip tikroviškai, kad kartais ir pats pasijunti įtrauktas į tą jausmų ir pojūčių verpetą. Jo gyvenimas buvo nuolatinė kova su priklausomybėmis – kas ką. Ir kartais laimėdavo jis, bet, deja, tik laikinai.

Knyga yra beprotiškai atvira. Jis deda visas kortas ant stalo, pasakoja visas gėdingas istorijas, į kurias buvo įsivėlęs, pamini visus žmones, kuriuos įskaudino, su kuriais elgėsi tikrai šlykščiai. Tai kaip sąžinės revizija. Toks savotiškas atsiprašau ir atleiskite. Greičiausiai daug žmonių tik iš knygos sužinojo apie apgaules ir melą.

Visgi didžiausias jo priešas buvo priklausomybės, kurios vis tempė jį žemyn kaip koks prikabintas inkaras. Netgi tada, kai tapo labai žinomas, kai tapo milijonieriumi, priklausomybės jo nepaliko. Daug kartų gadino jam karjerą, gyvenimą, per jas jis dvi savaites gulėjo komoje, neteko dantų ir labai daug žmonių savo gyvenime.

Knygoje jis daug kartų mini, kad buvo įsitikinęs, kad šlovė išspręs visas jo bėdas. Deja, taip neįvyko.

Skauda klausytis.

Visgi knyga duoda du labai paprastus atsakymus. Pirmas: laimė nesisieja su pinigais ir sėkme. Antras: priklausomybės nėra pasirinkimas. Tai liga, su kuria žmogus kovoja visą gyvenimą ir nebūtinai nugali.

Linkėčiau šią knygą perskaityti tiems, kurie mano, kad priklausomybės galima atsikratyti tiesiog stipriai panorėjus.

Matthew Perry. „Draugai, meilė ir tas didelis baisus dalykas“. Baltos lankos, 2023.

1 komentaras

  1. Labai gera, ši knygos apžvalga, labai taikliai viskas parašyta. Mane pati knyga labai įtraukė, sukretė, jausmas skaitant knygą buvo lyg skaityčiau draugo dienoraštį, taip jautriai atvirai viskas papasakota. Su serialų neturėjau nieko bendro, visai jo nebuvau mačiusi, po perskaitytos knygos peržiūrėjau visus sezonus, keletą jo filmų, gaila, kad toks telentingas aktorius, per tą didelį baisų dalyką, bei dėl psichologinių aspektų,viso savo aktorinio potencialo negalėjo parodyti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *