Viena moteris – trys gyvenimai

jackie_virselis_briedis_z1Politikoje nedaug tikrų ikonų. Galbūt todėl, kad politikoje vis dar dominuoja vyrai, o jiems, pripažinkime, gana sunku išsiskirti iš minios. Kostiumai, kostiumai ir dar kartą kostiumai. Žinoma, kai kurie politikai iš minios išsiskiria kitais dalykais – korupcijos skandalais, reikšmingais pasisakymais, suderėta taika ir pan.

Tiesa tokia, kad mane vis tiek labiau sudomina pasaulio lyderiai, o ne jų žmonos ar vyrai (nors labai dažnai, jeigu ne dažniausiai, dalis sėkmės priklauso būtent jiems), tačiau Jackie Kennedy man visada buvo įdomi. Jai buvo lemta įsirašyti į istoriją.

Johnas Kennedy, jos vyras ir JAV prezidentas, į istoriją įsirašė ne tik kaip jaunas žavus vadovas, bet ir kaip prezidentas, kuris buvo nušautas matant visai šaliai. Jo nužudymas, beje, apaugęs sąmokslo teorijomis, kurios randa savo pasiekėjų ir šiandien.

Tačiau šalia šio jauno ir žavaus vyro buvo ikoniška moteris – Jacquelin Kennedy. Ji, galima sakyti, tapo tokia pat žinoma kaip ir jos vyras, o kai kur net žinomesnė (prisiminkime Johno Kennedy juokelį Prancūzijoje apie tai, kad jis yra tas vyras, kuris atlydėjo Jaqueline). Ji visuomenę žavėjo ne tik savo grožiu, nepriekaištingu stiliumi, bet kultūros ir meno išmanymu. Tačiau kaip dažniausiai ir būna, už nepriekaištingo įvaizdžio slypėjo ne toks jau nepriekaištingas gyvenimas.

Visas jos gyvenimo kelias aprašytas knygoje „Jackie. Jacquelinos Kennedy Onassis gyvenimo, meilės ir stiliaus istorija“. Čia gausu nuotraukų iš jos vaikystės, iš Kenedžio vestuvių ir tų, kurios jau tapo istorinėmis. Knygoje aprašomas Jacqueline gyvenimas nuo pat vaikystės iki mirties. Tiksliau, trys jos gyvenimai – prezidento žmonos, milijonieriaus žmonos ir.. redaktorės.

Atrodo, kad tėvai nuo pat jos gimimo numatė jai ypatingą vaidmenį ir ji atitinkamai buvo auginama. Tačiau nepaisant rožinio paveikslėlio, skaitant knygą supranti, kiek daug gyvenimo išbandymų gyvenimas jai pametėjo. Nors ji buvo pasakiškai turtinga, tačiau jau vien tai, kad matė, kaip buvo nušautas jos vyras, bandė dengti jį savo kūnu, su vaikais lydėti vyro karstą stebint milijonams… tikrai turėjo būti sunkiai pakeliama.

Kenedžių santuoka buvo praktiškai sutarta, nes abiems turtingoms ir įtakingoms šeimoms ji buvo naudinga. Kalbama, kad Johnas ne kartą buvo Jackie neištikimas, nuolat turėjo romanų ir net nesiruošė baigti tokį gyvenimo būdą. Kenedžio nuotykiai, žinoma, apaugo ir gandais. Pavyzdžiui, iki šiol svarstoma, ar jo meilužė buvo Marilyn Monroe.

Nepaisant to, Jackie buvo šalia ir viską iškentėjo. Amerika tikėjosi, kad ji liks amžinai gedinčia našle, tačiau po Kenedžio nužudymo tokia graži ir įspūdinga moteris ilgai viena nebuvo. Netrukus ji tapo Jackie O, kai ištekėjo už Onassio. Skaitant knygą vis galvojau, kad jeigu ji būtų jauna ir savo šlovės viršūnėje 1990-2000 metais, tai turbūt jos lauktų labai panaši situacija kaip princesės Dianos, kurią persekiojo paparaciai ir neleido žengti nė žingsnio be jų objektyvo. Esu tikra, kad Jackie taip pat traukė dėmesį, nors savo privatų gyvenimą visada stengėsi slėpti.

Tikrai nesinori spoilinti visos knygos, joje rasite daugiau detalių ir apie Jackie inspiruotus pokyčius Baltuosiuose rūmuose, ir apie jos antrą santuoką ir… trečią gyvenimą. Ji įsirašė į istoriją, kaip tikra stiliaus ikona, kuria žavėjosi visas pasaulis. O ši knyga gali tikti tiems, kam įdomu politika, stilius ir į pasaulio istoriją įsirašiusios asmenybės.

„Jackie. Jacquelinos Kennedy Onassis gyvenimo, meilės ir stiliaus istorija“. Briedis, 2023.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *