Ką apie tai pasakytų Kantas?

26-5Mes užaugome tobulųjų karta. Tik pažiūrėkite į mūsų socialinius tinklus – tobulos šeimos, tobula karjera, tobulas makiažas, tobuli vaikai, tobulas Kalėdų stalas, tobulai supakuotos dovanos, tobulas gyvenimas. Tobulumas liejasi per kraštus ir… nuo jo darosi koktu. Juk vis tiek visi suprantame, kad visa tai – tik paveiksliukas, o gyvenimai toli toli nuo tobulybės. Ypač, jeigu pradedame kalbėti ne apie formą, bet apie turinį. Ar tikrai mūsų poelgiai tobuli? O ką apie tai pasakytų Kantas?

Knygą „Kaip tapti tobulam. Pasiruoškite susimauti“ buvau pasiėmusi su savimi į kelionę į Taivaną. Kai kolegos klausė, ką skaitau, atsakydavau, kad gilinuosi, kaip tapti tobulam. Mano pasakymą lydėjo juokas.

Iš tiesų tai knyga visiškai ne apie tai. Knyga yra apie sunkius moralinius pasirinkimus, situacijas, kuriose net „tobulas“ žmogus yra priremtas prie sienos. Turbūt visiems teko girdėti apie tokį pratimą: esate nevaldomai lekiančiame tramvajuje, jis lekia į 5 darbininkus ir neabejotinai juos užmuš, tačiau jūs galite patraukti svirtį, pasikeis bėgiai ir užmušite tik vieną žmogų. Kaip pasielgsite? Kodėl 5 gyvybės svarbiau už tą vieną? O jeigu tas vienas būtų, tarkime, Marie Curie? Galima tęsti be galo.

Ar laikote save geru žmogumi? O kuo geras žmogus skiriasi nuo blogo? O galbūt gali būti geras žmogus, bet blogi pasirinkimai? Arba blogas žmogus, bet geri pasirinkimai?

Tokių moralinių pasirinkimų ir klausimų mūsų gyvenimuose, deja, pasitaiko. Ir tuomet jau nebepavyksta sukurti tobulo paveiksliuko, nes visi pasirinkimai blogi. Būtent dėl tokių situacijų šimtus metų galvas suko filosofai, kurie svarstė apie moralę, etiką, elgesį ir tuos sunkius pasirinkimus. Jie mums bandė sudėlioti žemėlapį, kuriuo remiantis galėtume priimti sprendimus. Tai knyga „Kaip tapti tobulam. Pasiruoškite susimauti“ yra būtent apie tai – kokius filosofai žemėlapius mums paliko.

Autorius etikos filosofiją pateikia lengvai ir šmaikščiai, ištraukdamas pavyzdžius iš kasdienio gyvenimo. Pasiimate prekybcentryje vėžimėlį prekėms, o ar grąžinate į vietą, ar paliekate belenkur? Ką apie tai pasakytų Kantas? O ką daryti, jeigu pavargote nuo moralinio elgesio ir tiesiog norite gyventi, o ne nuolat svarstyti, ar jūsų pasirinktas bankas morališkai teisingas? O įmonė, iš kurios perkate prekes, ar ji jau nucancelinta?

Man šią knygą skaityti buvo gana smalsu. Prisipažinsiu, kad taip giliai neapmąstau kiekvieno savo veiksmo gyvenime, nors ir galvoju, ar prekę, kurią perku, pagamino įmonė, vis dar nesugebėjusi pasitraukti iš rusijos rinkos ir vis dar finansuojanti karą. Žmonėms, matyt, būdinga galvoti apie savo gerovę ir retai susimąstyti apie didesnį pasaulio paveikslą. Taip pat ir būdinga galvoti, kad esame visgi geri žmonės.

Geriausia mintis, kurią iš šios knygos išsinešu, yra tokia: ar norėtum, kad tavo kažkoks elgesys taptų norma visuomenei? Jeigu palieki vežimėlį belenkur, ar norėtum, kad visi žmonės taip elgtųsi? Jeigu slepi mokesčius, ar norėtum, kad visi tai darytų? Jeigu šiukšlini, ar norėtum, kad visi mėtytų šiukšles bet kur? Rodos, visai lengvas pratimas savikontrolei, nereikalaujantis išmanyti Kanto filosofijos.

Taigi rekomenduočiau knygą tiems, kam įdomu filosofija, bet kas nenori leisti ilgų vakarų prie nesibaigiančių tomų, parašytų ne visai aiškia kalba. Ši knyga – tai glaustas etikos filosofijos įvadas, parašytas šmaikščia ir visiems suprantama kalba.

Michael Schur. Kaip tapti tobulam. Pasiruoškite susimauti. Tyto alba, Vilnius 2023.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *