Knyga apie vanagą? Ne – apie žmogų

V kaip VanagasAr gali paukščio dresavimas žudymui išgydyti tavo paties sielą? Ar gali prisirišimo nejaučiantis sutvėrimas tapti draugu ir paguoda sunkiausią akimirką? Į tokius klausimus bando atsakyti Helen Macdonald knyga „V kaip Vanagas“.

H. Macdonald knygą man rekomendavo kaip labai panašų kūrinį į mane tikrai sužavėjusią knygą „Apie ungurius ir žmones“ (apžvalgą skaitykite „Verslo klasėje“). Deja, turiu jus nuvilti – knygos iš tikro nėra panašios. Taip, abiejose pasakojama apie tam tikrą gyvūną, asmeninį gyvenimą, santykį su tuo gyvūnu. Bet palyginti šias knygas galima taip pat kaip du niekuo nepanašius žmones – abu turi kojas, rankas, galvą, o vidus visiškai skirtingas.

Knygoje „V kaip Vanagas“ H. Macdonald pasakoja savo istoriją, kaip ji ėmėsi dresuoti (skraidinti, kaip sako autorė) vištvanagį – vieną sudėtingiausiai dresuojamų paukščių. Apgaulingai ši knyga sudaro įspūdį, kad ji yra edukacinė, ir skaitytojai labai daug sužinos apie vanagus. Apie vanagus jaučiuosi sužinojęs tik nedaug dalykų, tačiau jaučiuosi pažvelgęs į žmogaus, sergančio depresija, vidų.

H. Macdonald vanagą dresuoti imasi po savo tėvo, su kuriuo buvo be galo artima, mirties. Netrukus paukštis tampa beveik vieninteliu jos kompanionu, pati autorė netenka darbo, namų, atitolsta nuo pasaulio. Ir pereina į, mano nuomone, labai nesveiką santykį su paukščiu. Nuolatinė baimė dėl paukščio mitybos, vien tik aplink jį besisukančios mintys ir visas gyvenimas. Galų gale, nuolatinė baimė, kad paukštį dresuoja netikusiai, kad nesugeba ir yra netikusi dresuotoja, kol aplinkiniai nuramina – viską tu darai puikiai. Man, kaip skaitytojui, ne kartą autorė ėmė kelti irzulį, aš jos jaučiamų kančių nesuprasdavau, jos man pasirodydavo hiperbolizuotos ir nenatūralios.

Kol autorė neatveda skaitytojo iki pripažinimo, kad jai reikia specialistų pagalbos ir vaistų. Ir tuomet skaitytojo ir autorės santykis apsiverčia – gerokai aiškiau pasidaro tai, ką H. Macdonald bando papasakoti apie vidinę kovą, gedulą ir skausmą.

„V kaip Vanagas“ nėra lengva knyga ir nemanau, kad kiekvienas ją skaitantis sugebės įvertinti autorės mintis. Visgi, tikiu, kad ši knyga turėtų padėti geriau pažinti žmonių, jaučiančių skausmą, vidų.

H. Macdonald knyga „V kaip vanagas“ 2014 m. apdovanota „Costa Book Awards“ ir „Samuel Johnson Prize“ literatūros premijomis.

Helen Macdonald „V kaip Vanagas“, Baltos lankos, 2023, 354 p., vertė Kristina Aurylaitė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *